Magyarbél - Az egyik dédmama, a kántortanítólány Jankó Rozália nyomában

/A községről a wikin található néhány adat a bejegyzés címében a falu nevére kattintva olvasható el.

A templomkertben a két világháború katonaáldozatainak emlékműve fölött megkondítható a harang. (Sajnos a nevek nem olvashatók a mobilképen. A harang mögött egy kamion ponyváján a redőnyreklám viszont igen. Az alak zakózsebében a közeli artézi kút vizéből egy kis palacknyi.)



A község legjelentősebb műemléke a Csáky Imre esztergomi érsek által A. E. Martinelli tervei alapján 1722-5 közt építtetett gyönyörű barokk kastély. (Kissé tán a gácsihoz is hasonlít, amivel jelenleg ugyancsak bajok vannak: összedőlt az egyik része.)
A magyarbéli hátsó, kápolnarésze a II. világháborúban súlyosan megsérült. Leégett ekkor a kastély tetőzete is.
A rendbehozatala után több évtizedig kétszázötven férőhelyes öregotthon és fogyatékosok intézete működött ebben is. A privatizációt követően az épület ma üresen áll és romosodik.
Néhány, valószínűleg a Benes-dekrétumok szerinti állítólagos tulajdonos fölnégyelte egymás közt és próbálják borsos áron, több millió euróért eladni. 20 %-nyi tulajdonrészt az állam sajátított ki belőle, merthogy arra úgymond nem jelentkezett örökös. Eddig egyetlen komoly érdeklődő volt a kastély megvételére, egy Satan nevű válogatott jégkorongozó.
A kastélyt övező egykori szép park elgazosult. Az is el van zárva a látogatók elől.

A kastélyról és közvetlen környékéről készült légifelvétel:

Nincsenek megjegyzések: