Szepescsütörtök

Szepescsütörtök a Szepesi-medence délkeleti részén, Poprád és Igló között fontos történelmi kereszteződésen fekszik. A falu kataszterében neolit lelőhely található (kanelkeramika).


Vásárait csütörtöki napon tartotta, erről kapta a nevét. A mai Csütörtökhely elődje a tatárjáráskor elpusztult Szentlászló nevű magyar település volt. Az első bejegyzések 1263-ból valók. Szepességi lándzsanemesek alapították újjá, megőrizve Szent László tiszteletének hagyományát. Gazdagságuk alapja az aranybányászat volt. 1412-től a XVI Szepesi város tartományának a központja (azoknak, amelyek nem voltak lengyel zálogban). Lakosainak kiváltságos joga volt az aranybányászat, s 1774-ben itt székelt a Szepesi Kamara is.

A település szélén, egy kis dombon áll a lovagkirályunkról elnevezett templom. A román stílusú templomot (XIII. század) gótikus kétemeletes kápolnával bővítette ki a Szapolyai család.

























Az alsó szint szolgált a Zápolyaiak temetkezési helyéül, a felső szint a Szűz Mária mennybeviteléről elnevezett kápolna.

A magyarországi gótika egyik legtökéletesebb, legarányosabb alkotásaként tartják számon.

Nincsenek megjegyzések: