Nagyőr


Nagyőr a XII. század második felében létesült. A XIV. században Károly Róbert király a Berzeviczy családnak adományozta. A település életében fontos fordulópontot az 1556-os év jelentette, amikor I. Ferdinánd a török elleni háborúban szerzett érdemekért a települést a Horváth-Stansith családnak adományozta.

Horváth-Stansith Gergely (1558-1597) reneszánsz kastélyt építetett, 1584-ben humanista latin tannyelvű iskolát létesített a szepesi nemesek gyermekei részére és nagy ráfordítással létrehozta maga idejében Magyarország egyik leggazdagabb könyvtárát.

1801-től a Szirmay, majd a Mednyánszky és a Czóbel családoké. Utolsó lakója Czóbel Margit haláláig, 1972-ig lakott benne. Itt töltötte gyermekkora nagy részét Mednyánszky László, aki 1883-ban ide vonult vissza is.


A kastélyban többek között XVII-XIX. századi régi bútorok és dísztárgyak, Mednyánszky László nagyőri képei láthatók. Külön kiállítást képez a régi könyvtár a település és a kastély valamint a birtokoló családok történetének bemutatásával.

 

















Mednyánszky László: Virágzó cseresznyefa
Alkony

Nincsenek megjegyzések: